RELATIE. Vineri, 14 august ora 12.26, seful Inspectoratului Scolar o viziteaza acasa, pe furis, pe Virginia PRECAUTA. Dupa ce au petrecut circa o ora jumatate impreuna, Virginia Sampetru iese din aceeasi locatie pentru a se asigura ca totul a decurs conform planului: nimeni nu le-a observat intalnirea SPRIJIN. Profesoara Sampetru este sustinuta de fratele ei, Eugen Badalan Generalul Eugen Badalan trage sforile pentru ca sora sa, Virginia Sampetru, sa fie numita in functia de director al Directiei de Cultura Braila. Potrivit cotidianului „Gardianul”, desi este deputat PD-L, Badalan e ajutat in aceasta lupta de un personaj aflat in tabara PSD. Este vorba chiar despre Viorel Mortu, seful Inspectoratului Scolar Judetean. Pana in prezent, planurile gene-ralului Badalan si ale surorii sale au fost date peste cap de catre actuala directoare de la Directia de Cultura Braila, Ana Harapescu. Aceasta refuza sa paraseasca postul, motivand ca l-a obtinut in urma unui concurs, nefiind numita politic. Ministerul Culturii a emis un ordin de inlocuire a acesteia si de numire in functie a Virginiei Sampetru, dar decizia a fost atacata in justitie de catre Ana Harapescu, care a si castigat in prima instanta. Contactata de CANCAN, aceasta nu a dorit sa comenteze, dar ne-a declarat ca va lasa justitia sa se pronunte in acest caz. „Am castigat la prima instanta, dar s-a formulat apel. Acum astept sa se pronunte justitia”, ne-a declarat Ana Harapescu, care a ramas cel putin pana la finalizarea procesului in functie. In ceea ce priveste sustinerea pe care Viorel Mortu i-o acorda surorii generalului Badalan, aceasta poate avea o explicatie: seful Inspectoratului Scolar este extrem de apropiat de Virginia Sampetru pe care de altfel o si viziteaza uneori la domiciliu, mai ales cand copiii ei nu sunt acasa. Interesant este insa ca si sotia lui Viorel Mortu, Florica, stie despre apropierea dintre cei doi. CANCAN a incercat sa stea de vorba cu aceasta, dar ea nu a putut fi contactata. In orice caz, tacerea acesteia si faptul ca pana in prezent nu a luat nicio pozitie fata de relatia dintre sotul ei si Virginia Sampetru este extrem de suspecta. Pe de alta parte, trebuie precizat ca, potrivit surselor noastre, sora lui Eugen Badalan mai detine un atu in incercarea ei de a deveni sefa la Cultura: ea nu se sfieste sa se laude si cu sustinerea pe care i-o acorda si o nepoata de-a sa care lucreaza la Serviciul Roman de Informatii.
Generalul Badalan a fost seful Statului Major al Fortelor Terestre in perioada 2000-2004 si are, conform propriei sale declaratii de avere, mai multe hectare cumparate in judetul Braila, un teren la Busteni, zeci de mii de euro in mai multe conturi si este actionar la mai multe firme. De-a lungul timpului, actualul deputat PD-L a fost implicat in mai multe scandaluri, el avand probleme chiar si cu Directia Nationala Anticoruptie. Astfel, Badalan si unul dintre partenerii sai de afaceri, Stefan Fusea, au luat, in primavara, un lot de teren la Blasova, chiar pe malul lacului, valoarea de concesionare fiind de 1,38 de euro/metru patrat. Cei doi fuse-sera, in 2002, protagonistii unui scandal de proportii, fiind acuzati de afa-ceristul brailean Fecioru Matei ca ar fi „mancat” bani publici. Matei sustinea ca generalul Badalan ar fi facut trafic de influenta in favoarea prietenului sau Fusea. Fecioru Matei a facut si un memoriu, pe care l-a inaintat, in fe-bruarie 2003, Comisiei pentru Cercetare, Abuzuri, Combaterea Coruptiei si Petitii din cadrul Senatului Romaniei, in care acuza ca Badalan ar fi tras sforile pentru a-i servi pe tava un contract de zeci de miliarde pe luna firmei lui Fusea, care asigura hrana a 500 de militari de la UM 01481.
Deputatul PD-L nu a ocolit nici DNA-ul. Badalan a fost pus sub invinuire si apoi trimis in judecata de procurorii anticoruptie care il acuza de abuz in serviciu intr-un dosar ce priveste un contract semnat intre Statul Major al Fortelor Terestre si societatea Tofan Grup. De asemenea, potrivit presei, numele lui Badalan apare si in cazul cercetat de DNA si care priveste modul de obtinere a titlurilor didactice universitare acordate in perioada 2002-2008 la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”. (D.E.)